CABANA VALEA SAMBETEI (1401 m) – CALDAREA RACORELELOR DIN JOS -CALDARUSA LA CRINTA – POIANA LESPEZI – VALEA SAMBETEI

 

Marcaj. triunghi roşu şi punct albastru, comun cu al traseului 14 pe porţiunea până pe Muchia Dracului, în continuare punct roşu. Durata: 5-6 ore. Durata în sens invers: 6 ore. Traseul nu este accesibil iarna.

Traseul traversează versantul estic al Muchiei Drăguşului din Căldarea Răcorelelor de Sus până sub Vârful Hoaghea. Parcurgem traseul 14 până după traversarea Muchiei Dracului printr-un horn scurt prevăzut cu un cablu.

La mică distanţă, mai sus, se ramifică spre nord poteca marcată cu punct roşu pe care o urmăm. Pătrundem în zona inferioară a Căldării Răcorelelor din Jos pe care o traversăm pe curba de nivel. Pe parcurs întâlnim trei pârâiaşe. Părăsim Căldarea Nordică a Răcorelelor trecând peste un umăr.Continuăm pe curba de nivel, depăşim o scurtă porţiune stâncoasă asigurată cu un cablu şi ajungem în firul Pârâului Poliţei.

Acesta formează un culoar impresionant. Trecem peste o zonă stâncoasă expusă (cca 15m) pe care este fixat un cablu de asigurare, apoi traversăm un fir secundar al Pârâului Poliţei. Urmăm poteca pe curba de nivel, pe sub câteva colţuri de stâncă şi ajungem în bazinul Pârâului Larg care prezintă trei fire secundare; îl depăşim, apoi urcăm o porţiune scurtă.

Continuăm pe curba de nivel printr-o zonă pietroasă, urmată de o alta înierbată, unde întâlnim un izvor viguros situat deasupra unui colţ de stâncă. în cale ne apare o şa mică în estul căreia un colţ stâncos ne oferă o perspectivă extraordinară asupra Muchiei Sâmbetei, vârfurilor La Cheia Bândei, Colţului Bălăceni, Slănina, Gălăşescu Mic şi căldărilor de sub acestea (Căldarea Mare, Căldarea La Fereastra Mare şi La Fereastra Mică). Urmăm poteca spre nord, pe curba de nivel şi în curând pătrundem în primitoarea căldăruşă a Crintei; un bordei ciobănesc este situat în mijlocul acesteia.

De aici coborâm domol spre nord şi abătându-ne uşor la stânga atingem spinarea rotunjită a Muchiei Drăguşului, în nordul Vârfului Hoaghea. Coborâm prin păşune două trepte ale crestei, după care intrăm în pădure şi-n scurt timp ajungem în Poiana Lespezilor. în vestul acesteia este plasată o casă de vânătoare. De aici se poate continua pe poteca de pe muchie (acelaşi marcaj punct roşu) până la complexul Sâmbăta (cca 2 ore 30 min.) Noi urmăm o ramificaţie a potecii spre sud-est, şi-n scurt timp începem o coborâre abruptă, în serpentine, la sfârşitul căreia traversăm spre sud două pâraie apropiate (Pârâul Jneapănului şi Pârâul Crintei).

După cca 45 min. de la părăsirea Poienei Lespezilor, ajungem în firul văii Sâmbăta (traseul 9), la cca 20 min. în aval de Cabana Valea Sâmbetei.