Caini salvamontisti din intreaga tara se antreneaza pe Transfagarasan

Caini salvamontisti din intreaga tara se antreneaza pe Transfagarasan

In perioada 26-29 Iunie, Asociația Naționala a Salvatorilor Montani din România, in colaborare cu Salvamont Arges si Consiliul Județean Arges, a organizat la Cabana Salvamont Cota 2000 Transfagarasan, un antrenament comun al unităților canine Salvamont din țara, cu specific de cautare la suprafața.

Participa unitati canine din Serviciul Public Judetean Salvamont Alba – Tiberiu Krizbai cu Yuka’nna, Bacău – Ghe. Cosa cu Roni, Salvamont Gorj – Carlos Tascau cu Recco, Arges – Ion Sanduloiu cu Helios si Dara, împreuna cu Dan Duca (Câmpulung) cu Haiduc.

Anul acesta a fost depusa în Parlament, Legea câinilor salvamontiști. Aceasta vrea să reglementeze folosirea câinilor în activitatea salvamontului, potrivit recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină.

În România se află, în prezent, zece câini pentru salvare din avalanșe, primul fiind donat de colegii salvamontiști din Franța, în anul 2013. Îl cheamă Helios, și a participat alături de salvatorii montani la zeci de operațiuni de salvare.

Unitatea canină de intervenție la avalanșă este, potrivit proiectului, echipajul format dintr-un câine și salvamontistul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice din cadrul Asociației naționale a Salvatorilor Montani din România.

Unitățile canine vor fi integrate în serviciile publice de sau locale Salvamont, din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de angajare, și vor fi puse și la dispoziția Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Astfel, câinii de intervenție la avalanșe vor putea să participe și la alte tipuri de operațiuni, cum ar fi cutremur, căutare de suprafață, etc.