Cetatea Poienari este situata in stanga DN 7 C (Transfagarasan) in apropierea localitatii Aref, la aproximativ 25 de Km fata de orasul Curtea de Arges. Edificiul este construit la o altitudine de 850 m, pentru a ajunge la acesta a fost construita o scara cu 1480 de trepte.

Cetatea Poienari este cunsocuta mai ales datorita marelui voievod Vlad Tepes si a legenedelor despre acesta. Cetatea este atestată pentru prima oară documentar într-un document al regelui Ludovic al V-le în anul 1453, în care acesta le cerea locuitorilor din Sibiu să execute reparaţii la cetate în vederea folosirii acesteia ca element de rezistenţă împotriva otomanilor.

Construcţia a fost ridicată în două etape : prima la sfârşitul secolului al XIII-lea, când este construit turnul rectangular, iar a doua pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, când sunt construite zidurile de incintă cu turnurile semicirculare.

Unii istorici consideră construcţia mult mai veche, datorită asemănărilor cu construcţiile romane. De asemenea, după un document din anul 1336, aici sub „Castro Argias”, a avut loc Bătălia de la Posada, actul de independenţă al Ţării Româneşti, bătălie câştigată sub domnia lui Basarab Vodă.

De-a lungul anilor cetatea  avut mai multe denumiri, astfel : Cetatea lui Negru Vodă, pe timpul domniei lui Negru Vodă, cetatea lui Vlad Ţepeş (din timpul acestuia circulă şi legendele despre acest edificiu). Documentele de la începutul secolului al XVI-lea o amintesc ca Cetatea Poienarilor, denumire păstrată până în zilele noastre.

Adresa & Contact

Adresa noastră

Cetatea Poienari

GPS

45.35359284259777, 24.635295867919922

Telefon

-

E-mail

-

Site web

-