Protest inedit al Greenpeace pe Lacul Vidraru

Protest inedit al Greenpeace pe Lacul Vidraru

10 ecologişti reprezentanţi ai ţărilor din Europa, dar şi din România au întins pe luciul apei un banner uriaş pentru a atrage atenţia asupra defrişărilor ilegale din pădurile de lângă Vidraru.

Bannerul, având inscripţionat mesajul de a opri tăierile din ultimile păduri virgine ale Europei, cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de 4 metri, a fost plimabat cu o barcă pe Lacul Vidraru.

„E îngrozitor să vezi ce se întâmplă în pădurile din România, fiind practic ultimele păduri virgine din Europa”, spune o ecologistă.

 „Nu am văzut niciodată păduri ca acestea în Europa, aşa întinderi mari de pădure. Nu doar o suprafaţă mare, ci şi de calitate. Copaci mari, cantitate mare de lemn, care susţin o mare biodiversitate”, adaugă un membru Greenpeace.

Ecologiştii aşteaptă acum intervenţia autorităţilor.

În toată zona asta, cu mai bine de zece ani în urmă era compact pădure virgină, dar în ultimii zece ani am luat parte fără să știm, fără să vrem, la distrugerea acestui patrimoniu extraordinar”, spune un ecologist.

Tabăra ecologiştilor de la Vidraru, dar şi protestele, vor continua până la sfârşitul lunii.

Carpații românești adăpostesc cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Sunt păduri vechi, seculare, locuitori ai acestor pământuri așezați cu mult timp înaintea noastră, o comoară a naturii de care să ne bucurăm și pe care să o lăsăm și generațiilor viitoare.

Pădurile virgine și cvasivirgine au nevoie de ajutorul nostru. Ele dispar cu repeziciune din cauza necunoașterii și a lipsei de responsabilitate față de valoarea lor. Până acum legea le-a ignorat, iar cei care trebuiau să le păzească au tolerat distrugerea lor, fie prin intervenții imorale, fie în urma tăierilor ilegale. Greenpeace estimează că, drept consecință, România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile virgine și cvasivirgine. Este necesar ca în aceste păduri să nu se intervină în niciun fel, să fie lăsate să trăiască conform propriilor legi, urmând procesele și ciclurile naturale. Protejarea lor înseamnă asigurarea unui mediu sănătos și funcțional, capabil să susțină dezvoltarea și bunăstarea noastră.