Vreme frumoasa si zapada de 227 cm la Balea Lac

 

Astazi vremea a fost calda si în general frumoasa. Cerul a fost variabil cu înnorari temporare dupa-amiaza. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificari izolate în zona de creasta. Grosimea stratului de zapada a scazut cu pâna la 3 cm fata de ziua precedenta.

La ora 15 stratul de zapada masura 227 cm la Bâlea-Lac. Vremea va fi în general frumoasa si va continua sa se încalzeasca. Cerul va fi variabil, cu înnorari temporare în cursul serii si al noptii când cu totul izolat sunt conditii de ploi slabe, iar trecator la peste 2200 metri precipitatiile vor fi mixte, slabe. Vântul va sufla slab la moderat cu intensificari izolate.

La altitudinea de peste 1800 metri temperaturi minime vor fi cuprinse intre-2 la 1 grade, iar cele maxime intre 3 la 10 grade.

Sub 1800 de metri temperaturileminime se vor situa intre 1 si 5 grade, iar cele maxime intre 10 si 17 grade.

Riscul de avalansa la altitudini de peste 1800 metri este MODERAT. Stratul de zapada de la altitudini de peste 2000 metri este umezit la suprafata, fiind format în partea superioara din cristale rotunjite si fatetate, la mijlocul stratului aparând si cristale fine iar în jumatatea inferioara predomina particulele fatetate si cele de tip cupa. În întreg stratul se întâlneste fenonemul de izotermie.

La altitudini între 1800 si 2000 meri unde stratul este mai scazut, zapada este umezita în întregime.

În urmatoarele zile, procesul de încalzire va continua, iar datorita vremii predominant frumoasa si însorita, stratul de zapada va continua sa se umezeasca si apoi sa se topeasca. În zonele de creasta, unde se mai afla cornise vechi, acestea se pot rupe putând provoca astfel declansarea spontana de avalanse de suprafata de dimensiuni mici si medii. Între 1800 si 2000 m se pot produce, în cazuri izolate, avalanse de profunzime, în care sa fie dislocat întregul strat.