Vremea pe Transfagarasan de Paste

Sub influenta temperaturilor extrem de ridicate pentru aceasta perioada, înregistrate în ultimele zile, stratul de zapada a scazut semnficativ în toate masivele motiv pentru care am trecut de la …

Sub influenta temperaturilor extrem de ridicate pentru aceasta perioada, înregistrate în ultimele zile, stratul de zapada a scazut semnficativ în toate masivele motiv pentru care am trecut de la buletinele zilnice nivologice la informari bisaptamânale ce se vor emite în fiecare zi de luni si joi ale saptamânii pâna când stratul va deveni discontinuu si la altitudini de peste 2000m.

Vremea va fi calda pentru aceasta perioada si usor instabila.

Cerul va fi variabil, temporar noros si local dupa amiaza si seara se vor semnala averse de ploaie însotite si de descarcari electrice. Vântul va sulfa slab si moderat cu intesificari trecatoare. Izolat se va semnala ceata.

Ieri la orele 09.00 stratul de zapada masura în platforma statiilor meteorologice: 123 cm la Balea-Lac. La altitudini sub 1800 m stratul de zapada este discontinuu.

Temperaturile minime se vor situa intre 4 si 9 grade C, iar cele maxime intre 9 si 14 grade C, la altitudini de peste 1800 de metrii, iar sub aceasta altitudine temperaturile minime se vor situa intre 10 si 17 grade C, iar cele maxime intre 17 si 22 grade C.

Vremea calda, temperaturile ridicate, si trecator ploile ce se vor semnala, vor determina topirea siscaderea vizibila a stratului de zapada de la o zi la alta.

Pe pantele suficient de înclinate, se mai pot semnala spontan curgeri sau avalanse mici de topire prin alunecarea zapezii umede si instabile de la suprafata, peste straturile mai vechi sau peliculele de apa aflate în interior, riscul declansarilor fiind moderat.