Biserica de Gheata renaste la Balea Lac

Biserica de Gheata renaste la Balea Lac

La Balea Lac a inceput constructia unei biserici unice in Romania, Biserica de Gheață. În fiecare an, aceasta este construită după Anul Nou și este unicul lăcaș din cult din România sfințit de un sobor de preoți care fac parte din toate marile confesiuni creștine din România: ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și evanghelică.

Lidia Bădilă, reprezentantul societăţii ce administrează şi obiectivele de gheaţă din inima Masivului Făgăraş, a precizat că lucrările la Biserica de Gheaţă sunt efectuate în proporţie de 70 – 80 %, acest obiectiv urmând a fi deschis pentru vizitare în ultima săptămână a acestei luni.

Aceasta a mai declarat : „Deja sunt ridicate zidurile, e format acoperişul şi cea mai mare parte a băncilor din biserică sunt gata. În două – trei zile, sculptorul avrigean Dumitru Moscu va începe lucrul la icoanele în basorelief, crucea cu Iisus Hristos răstignit şi celelalte scupturi ce vor decora ineditul lăcaş de cult de la Bâlea Lac. Vor fi efectuate şi celelalte lucrări interioare necesare, iar în data de 27 ianuarie, Biserica de Gheaţă va fi binecuvântată de preoţi reprezentanţi ai mai multor culte”

La construirea Bisericii de Gheaţă lucrează o echipă formată din 25 de oameni, tehnologia folosită fiind aceeaşi cu cea de la Hotelul de Gheaţă.

Pentru ziduri, s-au folosit cărămizi extrase din calota lacului Bâlea, lipite între ele cu „mortar” din zăpadă şi apă, iar pentru acoperiş s-a folosit un cofraj, peste care s-a turnat zăpadă şi apă, amestec întărit urmare a acţiunii gerului.

Din cauza temperaturilor foarte scăzute, constructorii s-au apucat ceva mai târziu de ridicarea bisericii, anul acesta.

Obiectivul este asemănător cu cele ridicate în anii anteriori, „sursa de inspiraţie” fiind o veche biserică din satul sibian Mălâncrav.

Biserica de Gheaţă va fi una ecumenică, deschisă oricărui creştin, indiferent de cultul, confesiune, vizitarea acestui obiectiv fiind posibilă fără niciun cost suplimentar. Obiectivul poate găzdui diverse evenimente publice sau private (concerte de muzică religioasă, ore de rugăciune, cununii, botezuri etc), în anii trecuţi aici fiind organizate mai multe cununii şi botezuri.