CABANA CASCADA BÂLEA (1234 m) – VALEA DOAMNEI – CURMĂTURA BÂLEI (2202 m) – CABANA PALTINUL (2034 m)

Marcaj: cruce roşie. Durata: 4 ore. Durata în sens invers: 3 ore 30 min. Traseu de vară.

De la Cabana Cascada Bâlei (1234m) parcurgem spre sud, pe sub linia telecabinei câteva sute de metri pe un drumeag care continuă cu o potecă marcată cu punct roşu, pe malul estic al pârâului Bâlea până la cascadă.

Traversăm pârâul pe malul vestic, intrăm în pădurea de molid şi urmăm poteca marcată cu cruce roşie şi triunghi albastru în urcuş uşor.

Puţin mai sus părăsim marcajul triunghi albastru (traseul 27) şi continuăm spre vest-nord-vest pe poteca marcată cu cruce roşie.

Trecem creasta Piscului Bâlei prin sudul Pietrei Vulturului (1321m) şi coborâm spre sud-vest în firul Văii Doamnei pe al cărui mal estic urmăm poteca spre sud. lesim din pădure la gol, urcăm pragul glaciar inferior al văii şi continuăm prin păşunea alpină până în aprbpierea lacurilor Doamnei.

La acestea se poate ajunge pe un hăţaş desprins spre vest din poteca marcată. în continuare ne abatem spre stânga (est-sud-est) şi urcăm pronunţat spre căldăruşa estică a Doamnei, din care în scurt timp atingem Curmătura Bâlei (2202m). La mică distanţă mai sus, spre sud zărim poteca marcată cu bandă albastră (traseul 30) care urcă în Şaua Paltinului. D

in Curmătura Bâlii coborâm spre est în Căldarea Bâlea, în drumul transfăgărăşan, de unde în câteva minute ajungem la Cabana Paltinul aflatâ în apropiere spre est.