Ministerul Apararii Nationale a emis un comunicat referitor la Ceremonia militara si religioasa organizata pe Transfagarasan, cu ocazia implinirii a 35 de ani de la darea in exploatare a acestei rute transmontane. In continuare va prezentam textul comunicatului nr. 333 din 20.09.2009.
La Bâlea Lac (DN7C – la cota 2030 metri) a avut loc duminică, 20 septembrie, o ceremonie militară şi religioasă dedicată împlinirii a 35 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului.
La activitate au participat secretarul de stat Dan Tătaru, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ion Pâlşoiu, foşti militari din Regimentul 52 Geniu „Alba-Iulia”, care au realizat sectorul nordic, şi din Regimentul 1 Geniu „Alexandru Ioan Cuza”, care au realizat sectorul sudic, foşti specialişti civili în construcţii, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, ai autorităţilor publice local şi numeroşi turişti aflaţi în zonă.
Au fost evocate momente importante din perioada celor cinci ani de eforturi depuse la construcţia drumului, precum şi buna colaborare dintre Armata României şi proiectanţii şi constructorii civili care au înfruntat stânca pentru a realiza un drum unic, cu multiple funcţionalităţi – cale de comunicaţie, drum turistic prin cele mai frumoase locuri din România şi drum de importanţă strategică.
În cadrul ceremonie de astăzi, 31 de cadre militare participante la construcţia Transfăgărăşanului au primit Emblema de Onoare a Armatei României pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea.
În mesajul conducerii Ministerului Apărării Naţionale, secretarul de stat Dan Tătaru a precizat: ,,Trebuie să remarcăm efortul geniştilor români care, împreună cu constructorii civili, în numai cinci ani, au reuşit să construiască un drum prin stâncă, preconizat a se construi în 20 de ani. Veteranii prezenţi astăzi aici, precum şi cei care acum nu mai sunt printre noi, sunt mândria Armatei României de ieri, de azi şi din totdeauna. Privind acum acest drum, ne putem imagina perioada dintre 1970 şi 1974, când de la soldat la comandant, împreună cu inginerii proiectanţi, au găsit cele mai ingenioase soluţii tehnice. Perioada celor cinci ani este o pagină de istorie scrisă cu multă trudă şi sudoare de militarii genişti. Tot ei sunt cei care au construit Canalul Dunăre – Marea Neagră, actualul Palat al Parlamentului, metroul bucureştean şi multe alte construcţii importante. Acest şantier al Transfăgărăşanului a fost marea aplicaţie a geniştilor români, care au dat peste ani măsura satisfacţiei în atâtea încercări ale ţării. Să salutăm această reuşită şi să-i cinstim aşa cum se cuvine”.