Ecologizare voluntara pe Transfagarasan

Gandim diferit, simtim la fel, actionam impreuna!!! Sub acest slogan, lumea virtuala a demonstrat ca poate prinde contur real, in momentul in care..

Sub acest slogan, lumea virtuala a demonstrat ca poate prinde contur real, in momentul in care, grupul Transfagarasan/Arges format pe reteaua de socializare Facebook, a reusit sa atraga, in ideea de a reinvia spiritul Transfagarasanului, oameni carora, dorul fata de locurile natale si dorinta de implicare, le deschideau limitele si le alimentau nevoia de a face ceva pentru acel taram de vis.

Desi, la inceput, activitatea grupului virtual a fost timida, constand in postari fotografice si descrieri in cuvinte putine a minunatelor locuri, surprinzator de repede, lucrurile s-au schimbat simtindu-se o oarecare revolta fata de ceea ce se intampla ACOLO, din punct de vedere al Protectiei Mediului.

Cu resurse financiare reduse, provenite din surse proprii, dar cu o mare dorinta de “a face”, cativa membri ai grupului, au pornit la drum in aceasta idee, incercand sa atraga alaturi persoane  cu spiritul liber si dragoste fata de natura. In 30 iulie 2011 s-a desfasurat primul eveniment, in cadrul acestui proiect, eveniment ce a constat in curatirea unei portiuni a malului raului Capra, de unde s-a ”recoltat” o cantitatea impresionanta (negativ vorbind) de gunoi aruncat la intamplare si impartirea de pliante si saci menajeri turistilor care tranzitau sau erau campati pe Transfagarasan.

In 14 iulie 2012 este programat al doilea eveniment, care, din cauza lipsei de fonduri se va desfasura sub acelasi aspect…curatirea marginilor drumului DN7 C, pe o portiune cat mai mare,precum si informarea turistilor despre impactul pe care actiunile lor necugetate in ceea ce priveste aruncarea deseurilor in natura, il au asupra Mediului si de ce nu, asupra viitorului acestei Planete.

In acest an, am fost surprinsi placut, de deschiderea Administratiei Locale, prin persoana domnului Primar al Comunei Arefu, asupra activitatii noastre, oferindu-ne sprijin in transportul deseurilor la groapa de gunoi, desi acest lucru nu se poate face la volumul pe care noi il dorim, din cauza costurilor ridicate.

De laudat este insa, interesul pe care unii proprietari de pensiuni de pe Transfagarasan, l-au aratat fata de actiunile noastre, acest lucru demonstrand faptul ca, in viitor, vom putea fi sprijiniti si de ce nu, vor avea grija ca, insasi activitatea lor sa nu contravina cu normele de colectare si gestionare a deseurilor. Prin astfel de actiuni, speram sa trezim nu numai spiritul civic, dar si spiritul voluntariatului, de care, din pacate, noi romanii suntem putin straini… Inca un aspect interesant este acela ca, in realizarea acestui proiect sunt implicati oameni care acum locuiesc in alte zone decat zona Transfagarasanului, oameni care sunt uniti de dragostea fata de locurile natale si care au reusit sa atraga in jurul lor alti OAMENI, pentru care Transfagarasanul nu era decat o artera de drum. In acest sens, de mentionat este faptul ca actiunea de anul trecut a fost una interjudeteana si desi s-a desfasurat in partea argeseana al Transfagarasanului, la ea au participat si tineri din Sibiu.

Speram ca odata cu organizarea si desfasurarea acestui nou eveniment sa realizam faptul ca sunt din ce in ce mai multi oameni carora le pasa de ceea ce se intampla cu mediul inconjurator, reusind astfel sa angrenam in jurul nostru, nu numai persoane, dar si institutii. Cei dornici sa ni se alature, va informam ca, in data de 14 iulie 2012,la ora 10 ne vom intalni pe Transfagarasan in parcarea de la Conacul Ursului.

Pentru mai multe informatii aveti evenimentul creat pe Facebook ”Ecologizare voluntara pe Transfagarasan”.

Va multumim !