Ecologizare voluntara pe Transfagarasan

Sambata 14 iulie, in zona Piscul Negru, un grup de tineri voluntari au participat la o actiune de ecologizare pe Transfagarasan, incercand sa atraga astfel atentia asupra pericolului la care este supusa   natura in urma nepasarii, a fluxului mare de turisti si a dezvoltarii investiilor in zona.

Actiunea a demarat in jurul orelor zece printre corturile celor prezenti la Montaniada. Celor care erau in picioare la aceea ora li s-au inmanat saci pentru colectarea gunoiului si fluturasi de informare si promovare a evenimentului precum si mesajul “Pastrand curatenia,protejati natura”, iar celor care inca mai dormeau li s-au lasat saculetul si fluturasul la intrarea in cort.

Nu mica ne-a fost mirarea cand am observat faptul ca o foarte mare parte dintre cei campati acolo nu aveau saci menajeri pentru colectarea gunoiului, acest lucru demonstrand lipsa unei minine educatii in materie de ecologie !

Dupa aceasta prima parte a actiunii, grupul s-a deplasat in aval, spre Barajul Vidraru pe o lungime de drum de aproximativ 4-5 kilometri curatind marginile si poienitele unde turistii faceau gratar, socializand cu ei si sfatuindu-i sa pastreze curatenia in natura pentru binele Mediului si al nostru in acelasi timp.

In timp ce unii membri ai grupului adunau gunoiul de pe marginea drumului, cealalta parte incerca sa opreasca masinile ce tranzitau zona, inmanand saci si fluturasi pasagerilor, care se aratau receptivi la mesajul nostru.

Am avut parte si de surprize neplacute generate de atitudinea unora dintre soferi, insa tot efortul ne-a fost rasplatit de doi de turisti straini, care, dupa ce au primit sacul menajer au oprit pe marginea drumului si au adunat gunoiul aruncat intre brazii ce marcau liziera .

Specificam faptul ca, la fel ca si anul trecut am ajuns la concluzia ca mai mult decat turistii, zona este poluata de unii investitori, anumite puncte de la marginea padurii devenind pentru acestia “goapa de gunoi”.

Aici este necesara o atitudine mai ferma a Autoritatilor Locale si a Institutiilor Statului abilitate sa impuna regului si sa aplice sanctiuni celor care nu respecta legea !

Dupa ce, spre seara, am incheiat activitatea, membrii grupului s-au relaxat alaturi de participantii la Montaniada, ”incercand” Tiroliana si continuand cu un binemeritat gratar si o mamaliguta cu branza.

Actiunea noastra s-a desfasurat parcursul a doua ore si a doua zi, in 15 iulie, in zona Cetatii Poienari, unde, in locul amenajat de Primaria Arefu pentru campare si gratar, am continuat campania de informare si sensibilizare a turistilor in ceea ce priveste protejarea mediului.

De mentionat este faptul ca la aceasta actiune au participat tineri atat din judetul Arges cat si din judetul Sibiu, uniti prin apartenenta la Grupul virtual Transfagarasan, format pe reteaua de socializare Facebook, in urma cu un an si jumatate. Suntem deja la a doua actiune de acest fel si intentionam sa ne intensificam activitatea sperand ca vom reusi sa atragem atentia atat asupra necesitatii dezvoltarii notiunii de voluntariat,in cadrul societatii romanesti, cat si a asupra scopului principal ai actiunii noastre, protejarea mediului inconjurator.