A nins pe Transfagarasan

A nins pe Transfagarasan

În urma ninsorilor din ultimele 12 ore, stratul de zăpadă pe Transfăgărașan la peste 1700 de metri este de 8-10 cm, ceea ce face ca pe tronsonul Cascada Capra (1700 metri altitudine) în județul Argeș – Pilonul 2 Telecabină (1600 m altitudine) în județul Sibiu, circulația să se desfășoare în condiții de iarnă.

Pe Transfagarasan s-a intervenit cu utilaje de deszăpezire.

Se recomanda conducătorilor auto să nu traverseze Transfagarasanul, decat dacă au autoturismul echipat pentru iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată, nisip).

Traseele montane sunt în continuare deschise, dar același sfat îl adresăm și turistilor, anume că deja este necesar echipament de iarnă: colțari, piolet/bețe de schi, îmbrăcăminte specifică.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană a Transfagarasanului, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 19:30 este deja întuneric.

În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

transfagarasan-zapada

Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!

În perioada de iarna este necesară o prudenţa marită, pentru a evita situaţiile nedorite.

La acest moment la Balea Lac se inregistreaza – 5 grade Celsius, iar stratul de zapada are peste 15 cm.