ORASUL VICTORIA (540 m) – VALEA ARPASULUI – CABANA TURNURI (1520 m) – CABANA PODRAGU (2136 m)

Marcaj: triunghi roşu. Durata: 7 ½ ore: Durata în sens invers: 6 ore. Timp intermediar până la Cabana Turnuri 5 ½ ore. Traseul este accesibil tot timpul anului. De la autogara din Oraşul Victoria parcurgem cca 3,3 km până în Sumerna, la ramificaţia spre vest a drumului spre Cabana Arpaş.

Pe acesta parcurgem cca 3 km, pânâ la ramificaţia spre sud a drumului forestier de pe versantul estic al văii Arpaşului, pe care continuăm cca 5,2 km; apoi il părăsim urcând spre stânga, după poteca marcată cu triunghi roşu care ne scoate în apropierea Pârâului lui Ban. (Poteca veche părăseşte drumul spre stânga mai jos cu cca 2,2 km). De la Pârâul lui Ban urmează o scurtă porţiune în urcuş cu două serpentine, după care continuăm aproape pe curba de nivel (1100m) până la intersecţia cu Pârâul Podragu (din drumul forestier până aici 1 oră 15 min).

După traversarea acestuia ajungem pe culmea Podragului la ramificaţia, spre vest-sud-vest a traseului 24 marcat cu punct roşu (Valea Arpaşului- Podrăgel). Continuăm pe culme în urcuş moderat apropiindu-ne de firul apei Podragului pe care-l traversăm parcurgând o porţiune pe malul estic, după care revenim pe versantul vestic al văii pe care-l urcăm susţinut, în serpentine, îndepărtându-ne de apa pârâului. După acest segment abrupt, puţin mai sus traseul prezintă două variante: de vară şi de iarnă. Varianta de vară.

Urmăm poteca pe versantul estic al Muchiei Podragului şi după cca 15 min. lăsăm pe stânga ramificaţia spre Cabana Turnuri, 1520m, (aşezată la gol, pe o mică terasă, pe malul estic al Pârâului Podragu), leşim la gol şi urcăm susţinut, uneori în serpentine, descriind un arc de cerc spre stânga (sud-est). Depăşim piciorui contrafortului estic al Cocoaşei Podragului, întâlnim traseul de iarnă. Continuăm o porţiune spre sud-vest, pe lângă un pârâiaş apoi în urcuş moderat spre sud ajungem la Cabana Podragu (2136m). Varianta de iarnă. Se desfăşoară pe versantul estic al văii mai ferit de pericolul avalanşelor.

Traversăm Pârâul Podragu pe malul estic şi urcăm pe terasa unde puţin mai la sud se află Cabana Turnuri (1520m). De la cabană continuăm spre sud, trecem de Pârâul Custurii şi urcăm o primâ treaptă glaciară, apoi spre sud paralel cu firul văii. Mai sus cotim spre est-sud- est, depăşim al doilea prag glaciar, trecem pârâul pe malul vestic şi întâlnim traseul de vară pe care-l urmăm până la Cabana Podragu (2136m).