Posibilii vinovati de accidentul de la telecabina din Balea, angajatii si angajatorul

 

Posibilii vinovaţi de accidentul colectiv de muncă petrecut marţi, la telecabina de la Bâlea Cascadă, sunt atât cei trei angajaţi, care nu purtau echipament de protecţie, cât şi angajatorul care nu le-a asigurat condiţii bune de lucru în puţul adânc de opt metri.

Un alt factor care ar fi putut cauza intoxicarea muncitorilor este chiar diluantul numit tricloretilenă, folosit pentru curăţarea cablurilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES Mihai Măgdoiu, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu.

„Din primele cercetări, ancheta este încă în desfăşurare, de vină sunt toţi de producerea acestui accident colectiv de muncă: muncitorii nu aveau mască de protecţie, încăperea motoarelor unde au coborât la opt – zece metri, fără ventilaţie naturală sau artificială, în plus nu ştim încă nici diluantul care se pare că a provocat intoxicaţia, ce rezultate vom primi de la laborator. Sigur de vină sunt cei care deţin camera motoarelor unde ventilaţia nu era asigurată în aşa fel să se prevină un asemenea accident”, a spus directorul Mihai Măgdoiu.

Acesta a explicat că muncitorii au recunoscut, la venirea inspectorilor de muncă la locul accidentului, că au greşit „stropind cu diluantul deosebit de agresiv, cablurile, în loc să înmoaie cârpele şi să cureţe cablurile, în plus nu purtau măşti de protecţie pe faţă, în aşa fel încât să nu inspire aerul în care erau sigur vaporii diluantului”.

„De aseară (marţi n.r.) am recoltat probe care sunt trimise la analize, de la substanţele de curăţare a cablurilor. Muncitorii susţin că au mai folosit această substanţă şi înainte, mai mult şeful de echipă, cel mai în vârstă, om cu experienţă de peste 30 de ani în mentenanţa cablurilor telecabinei de la Bâlea, el a coborât marţi la o oră după ce ceilalţi doi au curăţat cablurile, doar să le verifice. Practic aşa i s-a făcut rău şi au coborât după el şi ceilalţi doi”, a explicat directorul adjunct al ITM Sibiu.

În timp ce poliţiştii şi inspectorii de muncă încearcă să clarifice cauzele şi vinovaţii accidentului colectiv de muncă de la telecabina de la Bâlea Cascadă, starea unuia dintre muncitorii intoxicaţi nu s-a îmbunătăţit.

Unul din cei trei muncitori intoxicaţi marţi la Telecabina de la Bâlea, un tânăr de 19 ani, se află în stare foarte gravă, la secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, fiind ajutat de aparate să respire. Medicii sunt rezervaţi asupra şanselor de recuperare ale muncitorului.

Ceilalţi doi muncitori care au fost intoxicaţi marţi nu au rămas internaţi, starea lor fiind stabilă, conform Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Poliţia Oraşului Avrig a fost sesizată telefonic, marţi, de un cetăţean, despre faptul că trei muncitori s-au intoxicat în sala motoarelor de la telecabina Bâlea Cascadă de pe raza comunei Cârtişoara, judeţul Sibiu. La locul accidentului au intervenit de urgenţă salvamontiştii, două echipaje cu ambulanţe SMURD şi a fost trimis elicopertul SMURD de la Mureş, care l-a şi preluat pe muncitorul în starea cea mai gravă.

În judeţul Sibiu s-a mai constat un accident de muncă asemănător, la fabrica Faurecia, unde din cauza vopselei, mai mulţi muncitori s-au intoxicat. Telecabina de la Bâlea efectuează transportul pe cablu între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

Telecabina se află în vecinătatea DN7C Transfăgărăşan şi este singurul mijloc de transport până la Bâlea Lac, iarna, când traficul rutier este închis. Proprietarul telecabinei este acelaşi care deţine şi Cabana Bâlea Lac.

Sursa : agerpres.ro