Repere istorice ale Transfagarasanului

Astazi, celebra ruta montana, Transfagarasan, implineste 40 de ani de la darea in folosinta. Va prezentam in continuare cateva repere din istoria acestui drum care leaga doua provincii istorice ale Romaniei.

In martie 1970, au fost demarate lucrarile pe Transfagarasan. Acestea au fost repartizate Armatei Romane. Initial un drum strategic, militar, printr-o hotarare a Consiliului de Ministrii din 8 februarie 1971 s-a decis realizarea unui drum cu banda dubla, corespunzator caracteristicilor de drum public.

Astfel, Transfagarasanul a devenit ce spunem noi azi drumul national 7C.

Lucrarile au inceput din doua sectoare, de sud si de nord. Desi in toamna anului 1971, lucrarile erau destul de avansate in ambele sectoare, finalizarea drumului a fost pe 29 septembrie 1973, odata cu terminarea sectorului de sud al Transfagarasanului.

In primavara anului 1974, drumul Transfagarasan era deschis pe tot traseul, cu posibilitatea circulatiei pe ambele sensuri.

In ziua de 20 sepetembrie 1974, la Balea Lac, in prezenta presedintelui de atunci, Nicolae Ceausescu, dar si a altor demintari romani a fost oficial inaugurat Transfagarasanul.

La multi ani Tranfagarasan !