Riscul de avalansa se mentine ridicat pe Transfagarasan

Riscul de avalansa se mentine ridicat pe Transfagarasan

Riscul de avalansa se mentine la gradul 4 peste 1800 metri si gradul 3 sub aceasta valoare.

La altitudini de peste 1800 metrii, peste actualul strat instabil de 30-40 cm se vor mai depune 10-15 cm de zăpadă proaspătă de tip pulver. Datorită temperaturilor foarte coborâte, procesul de
transformare al cristalelor de zăpadă va fi încetinit. Se vor menține și forma alte noi plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică.

Declanșarea avalanșelor este posibilă la supraîncărcări slabe ale stratului, iar pe numeroase pante sunt condiții de declanșare a avalanșelor, inclusiv de dimensiuni medii sau izolat mari.

Orice incalzire usoara va duce la plecarea intregului strat de zapada, pana la stanca! In plus, in mod sigur, in zilele urmatoare, aceste falii vor fi acoperite de zapda viscolita, asa ca nu vor mai fi vizibile.

La altitudini mai mici de 1800 metrii stratul de zăpadă va crește, iar pe pantele mai înclinate se va menține puțin stabilizat în partea sa superioară. Declanșările de avalanșe sunt posibile inclusiv la supraîncărcări mici cu turști sau schiori.

La Balea Lac, la orele 15:00, se inregistra o temperatura este de -16 grade Celsius, iar stratul de zapada masura peste 1,7 metrii. Sunt asteptate minime de pana la – 20 de grade Celsiu, cu maxime de -13 grade Celsius in zona muntiilor Fagaras.