Zapada de 173 de cm la Balea Lac

Zapada de 173 de cm la Balea Lac

Ieri la orele 15, zapada masura 173 cm la Bâlea-Lac. In cursul zilei de azi vremea a fost in incalzire, iar cerul variabil cu unele înnorări temporare.

Vântul a suflat moderat cu intensificări de 40-60 km/h la altitudini mai joase şi de 70-90 km/h în zonele înalte spulberând zăpada care va forma în
zonele adăpostite depozite însemnate.

Riscul de avalansa ramane foarte mare in muntii Fagaras. Astfel la altitudini de sun 1800 de metrii startul de zăpadă acumulat în ultimele zile are dimensiuni mai reduse, în medie de cca.30 cm., dar este de asemenea foarte puţin stabilizat.
Pe văi şi zonele adăpostite sunt prezente depozite mai însemnate. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate, dar sunt aşteptate şi declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.

La altitudini de peste 1800 de metrii, stratul de zăpadă proaspătă căzută în ultimele zile măsoară 50-60 cm. Acesta este nestabilizat, are rezistentă
scăzută şi coeziune slabă cu stratul vechi aflat dedesubt. La suprafaţă, cu precădere pe versanţii sudici şi sud-estici, sunt prezente plăci devânt.

Vântul intens a viscolit puternic ninsoarea formând troiene în zonele adăpostite. Chiar şi pe pantele puşin abrupte, se pot produce spontan numeroase avalenşe de mari şi adesea foarte mari dimensiuni.