Ziua Salvatorilor montani sarbatorita prin munca

Ziua Salvatorilor montani sarbatorita prin munca

De ziua lor salvatorii montani au intervenit pentru salvarea unor turisti nepregatiti pentru drumetiile montane.

Si problema cea mai mare este ca din ce in ce mai multi necunoscatori ai muntelui se aventureaza pe trasee dificile.

Redam in continuare integral postarea de pe pagina de Facebook a celor de la Salvamont Arges.

Cadouri de ziua noastră în timpul nopții trecute, ca tot a fost ieri Ziua Salvamont. Am primit cu totii, ceea ce am meritat!

Actiune foarte lunga si grea de recuperare a doi turisti din Calarasi, noaptea trecuta, persoane complet nepregatite pentru Piatra Craiului, unde ajunsesera nu pe vreo poteca marcata mai expusa, ci chiar pe Braul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a insemnat o noapte intreaga pierduta de catre salvamontistii campulungeni, oameni care acum au terminat actiunea si ar trebui sa fie pregatiti pentru accidente in continuare…

In paralel, la Cota 2000 Transfagarasan, o alta dovada a regresiei de la montaniard la „munțoman” este faptul ca doi tineri, bauti, au plecat de la tunelul Transfagarasan spre… Moldoveanu, la ora 14:30. In adidasi.

Halucinant, nu? In final, au fost reperati in cursul noptii la cabana Podragu, in siguranta, unde au fost indrumati sa coboare, de catre un grup de montaniarzi.

Nu in ultimul rand, tanarul evacuat cu elicopterul vineri de sub Caltun, a aratat inca din apelul catre 112 faptul ca era complet paralel cu muntele, practicand doar un fel de „munțomăneală”.
Omul nu stia ce inseamna caldare alpina, cerand agasat opertorului sa defineasca termenul, nu stia foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora s.a.m.d.

Oameni buni, incepeti cu munti usori, tineti in frâie ego-ul zburdalnic, care va indeamna sa mergeti din parc, direct catre Moldoveanu, Negoiu, sau Piatra Craiului.
Invatati muntele incetul cu incetul, lasati netul unde alti supravietuitori se lauda ca au reusit nu-stiu-ce tura. Nu de alta, noi facem totul sa aveti happy-end ca in filmele americane, dar lucrurile se pot sfarsi si prost, intr-un sac cu fermoar…

Cu acesta ocazie le uram celor de la Salvamont un sincer si calduros La multi ani !