Pe data de 9 decembrie 1955 a intrat în funcţiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeş;
La momentul inaugurării, barajul Vidraru, fabricat din beton în dublu arc era al 5-lea în Europa şi al 9-lea în lume, cu cei peste 166 metri înălţime, 25 metri grosime la bază şi 6 metri grosime la coronament.
Proiectul a fost 100 % românesc, iar centrala a fost echipată cu cea mai bună tehnologie a momentului.
„De la punerea în funcțiune și până în prezent, hidrocentrala Vidraru a produs circa 17.034 GWh, trecând prin turbinele sale peste 25 miliarde de metri cubi de apă”, arată datele producătorului hidro.
Râul Argeș este situat în sudul României, formând unul dintre cele mai importante bazine hidrografice ale țării, cu suprafața de 12.500 kilometri pătrați.
Centrala Hidroelectrică Vidraru, pusă în funcțiune la 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 de kilometri lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de 324 de metri.
Schema de amenajare reprezintă punerea în practică a unor concepții moderne prin captarea apelor unui bazin hidrografic cu o suprafață de 745 kilometri pătrați.
S-a realizat astfel un debit mediu captat de 19,7 mc/s, debit asigurat atât din râul Argeș — 7,5 mc/s cât și din bazinele învecinate, Topolog, Vâlsan, Doamnei, prin 10 captări secundare cu galerii subterane în lungime totală de 29 de kilometri.
Amplasarea barajului în Cheile Argeșului a necesitat excavații pe versanți în condiții deosebite.
A fost construit drumul artificierilor, care cuprinde 4.000 de trepte din lemn pe versanții cheilor Argeșului. De asemenea, au fost aplicate tratamente speciale de suprafață și de adâncime.
Lacul Vidraru și instalațiile adiacente sunt folosite și pentru recreere, turism și sporturi.Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m.c./s.
Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).
Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960.
Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m.c. de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW.
De la Curtea de Argeș venind spre DN1 (comuna Cărțișoară, SB), drumul care trece prin față uzinei hidroenergetice Vidraru, pe baraj, urmat prin dreapta lacului Vidraru este spectaculosul Transfăgărășan (DN7C).
Conform „Planului de Apărare al Argeșului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, viitura ar atinge 12 metri înălțime în Pitești, în 72 de minute de la ruperea barajului.
Comentarii 0