Au inceput lucrarile pentru montarea unui nou refugiu in Muntii Fagaras

Duminică, 2 noiembrie  2014, au continuat lucrările pentru montarea noului refugiu lângă Lacul Călțun din Munții Făgăraș. Echipele de salvamontiști, voluntari și constructori au pregătit terenul la 2.150 de metri altitudine și au transportat materialele auxiliare necesare montării propriu-zise cu ajutorul elicopterului pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne.

La tabăra de la baza muntelui au rămas modulele refugiului care vor fi transportate în cursul zilei de luni, dacă starea vremii va permite zborul elicopterului cu încărcătură.

Transportul refugiului reprezintă o provocare pentru piloți și constructori din cauza formei neregulate a structurii care poate intra în balans. Din acest motiv se are în vedere ”ambalarea” modulelor într-o folie rezistentă pentru a permite curentului de aer de la palele elicopterului să curgă pe lângă încărcătură.

 

O altă provocare este evacuarea vechiului refugiu, aflat în stare avansată de degradare, pentru a permite amenajarea unei platforme pentru aterizarea elicopterelor. Inginerii vor studia dacă structura de metal rezistă la transport, în caz contrar iau in calcul tăierea acesteia la primăvară și transportarea ei pe bucăți.