Avalansa provocata controlat pe Transfagarasan

Consiliul Judetean Arges, prin Serviciul Public Judetean Salvamont Arges, impreuna cu Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România, a organizat pe 26 februarie, o demonstratie de declansare controlata a avalanselor, in zona Cabanei Capra – Transfagarasan.

La inceput a fost prezentat sistemul efectiv produs de firma franceza MND Group, sistem denumit DaisyBell.

Acesta consta dintr-un ansamblu de butelii cu hidrogen si oxigen, transportat cargo de un elicopter, cu ajutorul caruia un operator declanseaza 50-60 de explozii, al caror suflu destabilizeaza stratul de zapada, in cazul in care acesta este instabil si ameninta infrastructura din zonele mai joase.

Sistemul este utilizat in mai multe tari europene, care au drumuri alpine, fiind folosit pentru securizarea si exploatarea acestora in conditii de siguranta pe perioada iernii. Este cea mai sigura şi ecologica procedura de provocare a unei avalanşe pentru ca nu utilizeaza explozibil

Utilizarea acestui sistem ar permite extinderea perioadei de utilizare a DN 7 C Transfagarasan, pana la 8 luni pe an, conform celor spuse de directorul Salvamont  Arges Ion Sanduloiu : .”Utilizarea acestui sistem ne-ar permite sa tinem Transfagarasanul deschis pana la opt luni pe an, nu doar patru, ca pana acum”.

Sistemul costa între 90.000 euro, iar o reîncarcare cu 50-60 detonari aproximativ 8000 euro. Pentru utilizarea sistemului este nevoie de un elicopter.