CABANA BÂRCACIU (1550 m) – LACUL AVRIG (2007 m)

Marcaj: punct albastru. Durata: 3 ore. Durata în sens invers: 2 ore. Traseul nu este accesibil iarna. De la Cabana Bârcaciu pornim spre sud-est prin culoarul tăiat în pădurea de molid.

După câteva zeci de metri părăsim culoarul spre dreapta, după poteca marcată cu punct albastru desfăşurată o porţiune aproape pe curba de nivel.

Continuăm apoi în coborâre până la intersecţia cu Pârâul Âuriştea, în apropierea confluenţei acestuia cu Avrigelul. Parcurgem o scurtă distanţă pe malul drept (estic) al Pârâului Avrigel; ieşim la gol şi trecem pârâul pe partea vestică aproape de o stână (Stâna Bună). insoţim pârâul o portiune în urcuş uşor; depăşim o treaptă glaciară, apoi ne îndepărtăm de apă cotind spre dreapta, traversăm versantul de sub Vârtopu Roşu.

Mai sus după o scurtă deviere spre stânga ajungem iar aproape de firul apei, sub pragul glaciar’superior al Căldării Mari a Avrigului.

Depăşim pragul printr-un urcuş accentuat şi ajungem pe malul estic al Lacului Avrig (2007m) în poteca marcată cu bandă roşie (traseul 60).