CABANA NEGOIU (1546 m) – ŞAUA CLEOPATREI (2355 m)

Marcaj. triunghi albastru. Durata: 2 ore 30 min. Durata în sens invers: 2 ore. Traseu de vară. De la Cabana Negoiu parcurgem o mică distanţă spre sud, apoi părăsim Piscul Şerbotei spre sud-est după poteca marcată cu triunghi albastru.

Urcăm uşor prin pădure traversând mai multe podeţe iar la ieşirea la gol trecem printr-o zonă cu jnepeni. Ne apropiem de firul apei Sărăţii pe care-l traversăm spre est la cca 45 min. de la plecare.

Ajungem în dreptul unui bloc de stâncă numit Piatra Caprei, într-o zonă plată şi înierbată. Spre sud se ridică un prag stâncos peste care cad apele Sărăţii (firul sudic) formând o frumoasă cascadă. În continuare, urmăm poteca spre est traversând căldarea pe lângă pârâiaşul estic al Sărăţii.

Pătrundem în căldăruşa estică a Sărăţii şi în curând ajungem la Piatra Prânzului, loc din care se desprinde poteca marcată cu cruce roşie spre Strunga Ciobanului al cărui V îl zărim spre est.

Continuăm spre sud pe poteca marcată cu triunghi albastru, în urcuş susţinut printr-o zonă plină de grohotiş şi blocuri de stâncă printre care se remarcă Acul Cleopatrei, un colţ vertical, înalt de câţiva metri, âflat în dreapta potecii.

De aici, după un urcuş scurt atingem creasta principală în Şaua Cleopatrei (2355m) unde întâlnim poteca de creastă marcată cu bandă roşie (traseul 59-60).