CABANA NEGOIU (1546 m) – STRUNGA CIOBANULUI (2308 m) – PORTIŢA CĂLTUNULUI (2194m)

Marcaj: triunghi albastru Cabana Negoiu-Piatra Prânzului; cruce roşie Piatra Prânzului-Portiţa Călţunului. Durata: 4 ore. Durata în sens invers: 3 ore 30 min. Traseul nu este accesibil iarna.

De la Cabana Negoiu urmăm traseul 33, pe poteca marcată cu triunghi albastn până la Piatra Prânzului. De aici lăsăm pe dreapta marcajul triunghi albastru şi continuăm spre est-sud-est pe poteca marcată cu cruce roşie, prin căldăruşa estică a Sărăţii. În scurt timp ajungem sub Strunga Ciobanului (2308m) pe care o atingem urcând printr-un horn.

Coborâm pe partea estică printr-un horn mai îngust şi traversăm Căldarea Ciobanului spre est-sud-est. Trecem pe la baza Crestei Ferăstrăul (muchie zimţată desprinsă spre nord-est din creasta principală la sud de Vârful Negoiu) şi continuăm spre sud prin zona vestică a Căldării Laita. în curând întâlnim poteca marcată cu bandă roşie a traseului de creastă.

Marcajul cruce roşie se termină aici. Urmăm spre sud-est poteca marcatâ cu bandă roşie, desfâşurată pe curba de nivel şi-n câteva minute ajungem în Portiţa Călţunului (2194m).