Cand se deschide Transfagarasan

Cand se deschide Transfagarasan

Una dintre cele mai celebre rute din tara, dar si la nivel mondial, Transfagarasan, asteapta sa fie deschisa turistilor pe toata lungimea ei.

Oficial, acest lucru este stabilit in conformitate cu Regulamentul de funcționare al drumului național DN 7C – Transfăgărășan, indicativ AND 524/1995 – aprobat prin decizia nr. 91 din 08.09.1995 a Directorului General al Administrației Naționale a Drumurilor, pe data de 1 iulie a fiecarui an.

Conform regulamentului, perioada de închidere a Transfăgărășanului (1 noiembrie – 30 iunie) poate fi decalată în funcţie de condiţiile meteo şi de starea părţii carosabile a drumului. Deschiderea circulaţiei se face numai după o revizie specială realizată de Compania Naţională de Drumuri.

Anul trecut ruta a fost deschisa oficial pe 18 iunie 2016, iar in 2015 pe 27 iunie. Neoficial, ruta poate fi deschisa mai devreme, dar circulatia autovehiculelor se face pe riscul pasagerilor.

Practic, ruta este circulabila pana aproximativ in dreptul tunelului de 884 metri, unde este blocata de bariere metalice, iar circulaţia fiind inchisa pe intre km 104+000 (Piscu Negru) pana la km 130+800 (Cabana Balea Cascada).

In acest an, au fost discutii la nivelul CJ Arges, CJ Sibiu si Ministerului Transportului pentru deschiderea Transfagarasan mai devreme. Au fost unele discutii referitor chiar la o deschidere pe 1 mai 2017. Datorita vremii foarte capricioase din ultima vreme, acest lucru nu a fost posibil. In aceasta perioada zapada la Balea Lac a atins si peste 2 metrii.

Astazi la Balea Lac, accesul se poate face cu telecabina, temperatura fiind de aproximativ 6 grade Celsisus, iar stratul de zapada masoara aproximativ 50 de cm. Vremea in continuare va fi instabila, cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala averse de ploaie, însoțite și de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale.