Cursuri pentru interventia la avalansa la cota 2000 pe Transfagarasan

In perioada 17-24 ianuarie 2016 , S.P.J.Salvamont Sibiu participa la cursul “Comandament / management pentru intervenţia la avalanşă” în munţii Fagaraşului , organizat de catre Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania, în colaborare cu S.P.J.Salvamont Argeş şi SDIS 73 Savoia-Franţa , la Refugiul Salvamont “Cota 2000 Transfăgărăşan”, în judeţul Argeş.

Cursurile, practice şi teoretice, vor fi susţinute de către Fabian Desmartin, comandantul salvatorilor montani savoiarzi , Jeanlou Eberhart, consilierul tehnic şi Jordy Mege, responsabilul cu pregătirea unităţilor canine de salvare şi intervenţie în avalanşe ale Serviciului de salvare montană din Savoia.

Cursul este structurat pe trei module:

1. Organizarea şi intervenţia la avalanşă, managementul resurselor şi al riscului intervenţiei, proceduri medicale pentru transportul victimelor către unităţile medicale specializate;

2. Evaluarea echipajelor canine de intervenţie la avalanşă în vederea admiterii în Stagiul National de Brevetare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă;

3. Tehnici de escalada în gheaţă, salvarea şi evacuarea alpiniştilor accidentaţi în cascade de gheaţă. La această acţiune, din partea serviciilor publice salvamont din România, vor participa circa 60 de salvatori montani şi opt echipaje canine, această acţiune de specializare fiind una dintre acela mai ample organizate în ţara noastră cu specialişti din ţările cu mare tradiţie în salvarea montană din Europa.

Acţiunea, organizata ca rezultat al colaborării dintre judeţul Argeş şi departamentul Savoia din Franţa, face parte din programul de schimburi de experienţă şi perfecţionare profesională internaţională a salvamontiştilor din România, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania ca şi structurile de salvare montană din Franţa fiind membre în Comitetul Internaţional de Salvare Alpina (CISA-IKAR) şi a Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Schi (FIPS) principalele organisme ce reglementează această activitate la nivel mondial.