DEJANI (591 m) – VALEA DEJANILOR – CURMATURA BRATILEI (2125 m)

Marcaj triunghi roşu. Durata: 56 ore. Durata în sens invers: 5 ore. Traseul este accesibil auto pe drumul forestier cca 14 km, până la golul alpin. Traseul nu este accesibil iarna.

În satul Dejani se poate ajunge din găraş parcurgând 15 km pe şosea, prin Hurez, Săsciori şi Recea. Din Dejani pornim spre sud, trecem de strărie şi de ramificaţia spre vest (4,5 km din Dejani) a drumului spre Mănăstirea Dejani şi urmăm drumul forestier ce însoţte Râul Dejanilor până în zona golului alpin, unde este situată o ca de vânătoare. De la casa d’e vânătoare continuăm câteva minute spre sudvest până la capătul drumului ; traversăm râul pe malul vestic şi întâlnim poteca turisti desfăşurată pe partea vesti a ii. Aceasta se desprinde din drum la cca 500 metri mai jos de casa de vânătoare, în apropierea stânii din Gropile. Urmăm, în urcuş moderat spre sud, poteca foarte bine conturată. Deşim pragul

glaciar şi urcăm uşor pe terasa superioară a ii (în zona de gol alpin Valea Dejanilor este numită Valea Radului), de unde după ce trecem de izvorul Radului urcăm fără dificultate în Curmătura Brătilei (2125m), unde se seşte un mic lac nival. Aici întâlnim traseul de creastă marcat cu bandă roşie (traseul 55) şi traseul sudic ce face letura cu Munţii lezerului, prin Curmătura Oticu, marcat cu trunghi roşu (traseul 45).