ONG-urile cer demisia ministrului mediului datorita lucrarilor de pe Transfagarasan

Zeci de organizaţii de mediu au cerut marţi demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely.Ecologiştii atrag atenţia că sunt ilegale lucrările la construcţia microhidrocentralelor din Argeş, care afectează ecosistemul, şi îl acuză pe ministru că nu a luat măsuri, deşi cunoaşte situaţia.

Borbely le-a promis protestatarilor, marţi, că vinovaţii vor fi sancţionaţi în cel mult două zile.

O cruce din conducte, peşti distruşi de microhidrocentralele ilegale şi scandări  aşa au demonstrat 69 de ONG-uri in fata Ministerului Mediului şi Pădurilor, .
Coaliţia de Mediu a protestat după ce timp de trei luni a trimis, Ministerului Mediului şi Pădurilor, petiţii şi scrisori în care a atras atenţia asupra modului în care se lucrează la construcţia microcentralelor. Şi pentru că nu s-au făcut auziţi în minister au ieşit în stradă.

Dan Bărbulescu, de la Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a afirmat urmatoarele : „Nu mai avem nici o speranţă şi asta este ceea ce ne-a scos în stradă. Protestăm în continuare pe mai multe canale până când cineva o să ne audă”

Aproximativ o jumătate de oră a durat întâlnirea ministrului cu ONG-urile. Urmează ca în două zile să fie stabilite măsurile pentru oprirea distrugerii ecosistemelor, în condiţiile în care în momentul de faţă firma care se ocupă de lucrări funcţionează fără aviz.

„Lucrările până în septembrie, atunci când nu exista aviz de la Apele Române Argeş au fost desfăşurate ilegal, iar după aceea nu au avut avizul de la Protecţia Mediului”, a explicat Costel Popa, preşedinte Ecopolis.

Începând cu primăvara acestui an, albiile mai multor râuri de munte din judeţul Argeş – Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse de construcţia de microhidrocentrale.

Maine ministrul va face o declaratie privind microhidrocentralele de pe Transfagarasan, in cadrul discuțiilor pe tema microhidrocentralelor din zona Făgăraşului, care va avea loc la sediul Gărzii Naționale de Mediu, ora 09.00.