Schior surprins de o avalansa in Muntii Fagaras

Un schior s-a ales cu leziuni minore după ce a fost surprins de o avalanşă sâmbătă seara, în zona Vârfului Laiţa, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului, conform şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Acesta precizat ca schiorul „prezintă leziuni minore şi se poate deplasa singur, iar ca echipa Salvamont prezentă la Bâlea a fost alertată”, conform lui Adrian David.

Azi, in zona lacului Balea, startul de zapada era umezit în partea sa superioara si prezenta, la suprafata, cruste de inghet. Vremea calda va favoriza în continuare umezirea suplimentara a stratului, iar procesul de tasare si topire va continua si se va accentua.

Pe anumiti versanti, la suprafata erau prezente si placi de vânt, iar în zonele adapostite si pe vai se mentin depozitele însemnate de zapada. În profunzime stratul este relativ compact, fiind format din cristale rotunde si fine în partea superioara, având intercalate cruste de gheata, iar spre sol predomina granulele fatetate si de tip cupa.

Declansarea avalanselor este posibila atât spontan sub influenta insolatiei la orele amiezii dar si la supraîncarcari slabe pe pante suficient de înclinate, stratul fiind mediu sau putin stabilizat în partea superioara. Sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii.

Astazi, la orele 15:00, stratul de zapada masura 219 cm.