Strat de zapada record la Balea Lac

 

In cursul zilei de azi, vremea a fost in general inchisa si a nins in intreaga zona montana. Vantul a prezentat intensificari mai ales in zonele inalte, din sector predominant nordic, viscolind zapada si depunand-o in zonele adapostite si formind noi placi de vant, in special pe versantii cu orientari sudice, sud-estice si sud-vestice.

Urmare a ninsorilor de azi, startul de zapada s-a marit cu 20 de cm, ajungand la dimensiunea record de 214 cm la Balea Lac.

Pana maine seara, vremea va fi geroasa, iar cerul va fi mai mult noros si va mai ninge slab. Vantul va sufla moderat, cu intensificari mai ales in zona inalta, unde va viscoli sau spulbera zapada. Se va semnala ceaţa, asociata si cu depuneri de chiciura.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii vor fi intre – 22 si -18 grade Celsius,iar cele maxime intre – 18 si – 10 grade Celsius.

La altitudini de sub 1800 de metrii temperaturile minime la altitudini vor fi intre – 18 si -13 grade Celsius, iar cele maxime intre – 10 si – 6 grade Celsius.

Riscul de avalanse se mentine insemnat la altitudini peste 1800 de metrii, astfel ca temperaturile scazute vor incetini transformarea zapezii, care se va menţine usoara. Cantitatea insemnata de zapada depusa va acţiona ca o suprasarcina asupra structurilor de placa existente. Se pot declansa avalanse atat spontan, cat si la trecerea turistilor sau schiorilor, in unele cazuri putand fi antrenate si straturile mai vechi.

La altitudini de sub 1800 de metrii, spontan se pot declansa unele avalanse mici de suprafaţa pe pantele suficient de inclinate, iar la supraincarcari cu turisti sau schiori, avalanse de placa de suprafaţa.