Strat record de zapada la Balea Lac

Strat record de zapada la Balea Lac

Astazi, in jurul diminetii, la Blaea Lac, stratul de zapada masura nu mai putin de 295 de centimetri. Vremea in continua incalzire va reduce stratul existent de zapada, dar va favoriza si producerea de avalanse. De mentionat ca riscul producerii unor avalanse este foarte.

Astfel, referitor la stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraș la peste 1800 m, la suprafață se găsește un strat instabil ce depășește 60-70 cm, depus în ultima perioadă, fără aderență la stratul vechi care era înghețat la suprafață. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime. Pe fondul încălzirii vremii, pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât și la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este crescut.

La altitudini mai mici de 1800 m întâlnim de asemenea un strat instabil ce are pe alocuri 40 cm, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate. Insolația și temperaturile diurne pozitive vor determina umezirea și topirea stratului, ducând la declanșarea avalanșelor spontane. Pe pantele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se vor declanşa spontan curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.