Stratul de zapada masoara la Balea Lac 226 de cm, iar riscul de avalansa este ridicat

Azi la orele 14.00 stratul de zapada masura 226 cm la Balea Lac. În ultimele 24 de ore vremea a fost în general închisa. Cerul a fost mai mult noros si pe arii extinse sau semnalat la început precipitatii mixte sub 1600 m apoi treptat doar ninsori odata cu scaderea temperaturilor.

Cantitatile de precipitatii au fost cuprinse în general între 10 si 20 l/mp dar stratul de zapada a crescut în întreaga zona montana, cu doar pâna la 12 cm.

Vântul a prezentat intensificari cu viteze la rafala de pâna la 60 km/h în masivul Fagaras. S-a semnalat transport de zapada si local ceata. Vremea va continua sa se raceasca. Cerul va fi mai mult noros.

În cursul noptii, pe arii extinse se vor semnala ninsori ce pot depasi izolat 10 l/mp, mai ales pe versantii nordici. În cursul zilei de mâine aria precipitatiilor se va restrânge treptat iar cantitatile vor fi slabe. Se vor depune local 5-10 cm de zapada proaspata.

Vântul va prezenta intensificari pâna la tare din sector nordic, cu viteze la rafala de peste 100 km/h pe creste. Local se va semnala ceata asociata si cu depunere de chiciura.

Temperaturile la peste 1800 de metrii altitudine se vor situa intre – 18 si – 9 grad Celsius, iar sub aceasta altitudine se vor situa intre – 13 si – 4 grade Celsius.

Riscul de avalansa este ridicat la altitudini de peste 1800 metri. La suprafata întâlnim un strat putin stabilizat si cu rezistenta scazuta, în medie de circa 20-30 cm peste care se mai pot depune circa 5-10 cm. în profunzime stratul este compact, alcatuit din cristale fine si fatetate, separate de cruste subtiri de gheata, iar spre sol, circa 40 de cm, predomina cristalele de tip cupa. Chiar si printr-o slaba supraîncarcare dar si spontan, pe pantele suficient de înclinate se pot declansa avalanse care vor angrena stratul instabil de la suprafata ce va creste la 30-40 cm iar în unele locuri unde exista acumulari datorate vântului, chiar mai mult.

Riscul de avalansa este insemnat la altitudini de sub 1800 metri. Astfel, sub 1500 m stratul este umezit, de dimensiuni mai reduse si este format din granule rotunde si cruste de gheata iar datorita temperaturilor scazute va îngheta devenind compact riscul declansarii avalanselor fiind moderat spre redus. Între 1500 si 1800 m exista un strat instabil de zapada proaspata la suprafata care va mai creste putând atinge pe alocuri 20-25 cm. Datorita vântului puternic ce s-a înregistrat, pe vai si în zonele adapostite exista acumulari mai mari de zapada. Pe pantele suficient de înclinate între 1500 si 1800 metri altitudine, la supraîncarcari sunt posibile dislocari ale stratului instabil de la suprafata ce se pot constitui în avalanse medii.