La Balea Lac stratul de zapada masoara 221 de cm, temperaturile sunt sub 0 grade Celsius, iar riscul de avalansa este insemnat

Ieri la orele 14.00 stratul de zapada masura 221 cm la Balea Lac. Stratul de zapada a crescut în zonele înalte din Fagaras cu pâna la 12 cm, în rest nu a prezentat variatii semnificative.

În ultimele 24 de ore vremea a fost rece, geroasa noaptea. Cerul a fost mai mult noros si pe arii relativ extinse a nins. Doar izolat, în zona înalta din Fagaras, cantitatile de precipitatii au depasit usor 10 l/mp.

Vântul a suflat slab si moderat cu intensificari, temporar spulberând si viscolind zapada. Local s-a semnalat ceata. Vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificari izolate, mai ales în zonele înalte.

Temperaturile la peste 1800 de metrii altitudine se vor situa intre – 21 si – 8 grad Celsius, iar sub aceasta altitudine se vor situa intre – 17 si – 4 grade Celsius.

Riscul de avalansa este insemnat. Astfel, la altitudini de peste 1800 metri la suprafata se regaseste un strat de zapada de 10 la 30 cm, rezultat în urma ninsorilor din ultimele doua zile, cu rezistenta si coeziune scazute, depus peste crustele de gheata preexistente pe majoritatea versantilor. Sub efectul vântului puternic înregistrat, mai ales pe versantii nordici, s-au format noi placi de vânt.

În profunzime stratul este compus din cristale fine si fatetate, separate de cruste de gheata, iar spre sol cristale tip cupa. Mai ales la supraîncarcari (turisti, schiori etc), dar în unele cazuri si spontan, stratul instabil de la suprafata poate aluneca cu usurinta peste stratul înghetat aflat dedesubt, ducând la declansa avalanselor pe pantele suficient de înclinate.

La altitudini mai mici de 1800 metri, la suprafata se gasesc câtiva centimetri de zapada proaspata, depusi în ultimele doua zile peste un strat fost umezit, care a înghetat, format din granule rotunjite, asociate cu cristale fatetate si cruste de gheata. La altitudini mai joase, unde pâna în urma cu o zi au predominat precipitatiile lichide, stratul este alcatuit din granule rotunjite înghetate.

În special între 1500 si 1800 metri, pe pantele suficient de înclinate si la supraîncarcari mari, pot aparea avalanse de suprafata de dimensiuni reduse.