Stratul de zapda la Balea Lac masoara un metru si jumatate

În ultimele 24 de ore vremea a fost închisa si a nins pe arii extinse. Cantitatile cele mai însemnate de precipitatii au cazut în zonele înalte, unde au depasit izolat 15 l/mp, iar stratul de zapada a crescut cu aproximativ 8 la 10 cm.

În zonele mai joase a nins slab. Vantul a suflat slab si moderat, cu intensificari sustinute în zona înalta, unde rafalele au atins si depasit 80 km/h, viscolind zapada. S-a semnalat ceata, asociata si cu depunere de chiciura.

La orele 14:00 stratul de zapada masura 150 cm la Balea-Lac.

In intervalul imediat urmator vremea va fi rece, iar cerul va fi temporar noros. Trecator va ninge slab, stratul de zapada va putea creste cu pana la 4 cm. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari izolate în zonele înalte, spulberand si viscolind zapada. Local se va semnala ceata, asociata izolat cu depunere de chiciura.

La altitudini de peste 1800 m, temperaturile minime se vor situa intre -13 la -10 grade, iar cele maxime intre -7 la -4 grade. Riscul de avalansa este mare la altitudini de peste 1800 de metri, unde stratul de zapada depus în zonele înalte de la începerea ninsorilor în urma cu sase zile depaseste 100 cm, din care 50 cm în ultimele trei zile.

Acest strat de zapada important, cu rezistenta si coeziune scazuta, este depus peste stratul mai vechi alcatuit predominant din zone cu cristale fatetate, separate de cruste subtiri de gheata. Vantul puternic din zonele de creasta a favorizat formarea placilor de vant, dar si a depozitelor în zonele adapostite. Datorita cantitatii mari de zapada usoara si necoeziva din partea superioara, exista riscul dislocarii acesteia pe pantele suficient de înclinate si declansarii de avalanse spontane.

In zonele mai joase, sub 1800 de metri temperaturi minime se vor situa intre -10 la -7 grade, iar temperaturile maxime intre -4 la 0 grade. Aici riscul de avalansa este insemnat, in special undestratul de zapada depus în ultimele trei zile masoara 30…50 cm. Acest strat este depus peste crustele subtiri aflate deasupra solului.

Cantitatea relativ mare de zapada necoeziva cazuta se poate disloca pe pantele înclinate, mai ales cu orientare sudica, ducand la declansarea de avalanse spontane. Riscul declansarilor va fi crescut chiar si în conditiile unor supraîncarcari slabe.