Tot mai multe vipere semnalate pe Transfagarasan

Tot mai multe vipere semnalate pe Transfagarasan

Saptamana trecuta un tânăr de 17 ani a fost preluat de un elicopter SMURD, după ce a fost muşcat de un şarpe, cel mai probabil o viperă. La spitalul din Curtea de Argeş nu exista niciun fel de ser antiviperin, iar medicii nu au vrut să rişte şi l-au trimis de urgenţă la Bucureşti.

În tara noastra, astfel de doze se cumpără pe cheltuiala spitalelor și costa 3000 lei o singură fiolă. Niciun importator nu dă mai puțin de cinci doze așa că spitalele trebuie să cumpere antiviperin de 15000 lei, pentru că nu este prins în niciun program național, iar managerii  spun că se mai lovesc de o altă problemă – aceea că nu toți doctorii vor să îl administreze.

Directorul Spitalului Curtea de Argeș a precizat la acel moment ”Spitalul îl cumpără și, ca să aveți un echivalent, 3000 lei înseamnă în jur de șase mii de seringi. E teribil, dar nu poți risca. Azi o să contactăm importatorul să cumpărăm alte doze după incidentul de sâmbătă. Iar ei își fac poze cu vipere. Cum să întelegi așa ceva?”.

Tanarul a fost muşcat de gambă, în timpul unei drumeţii în zona Valea cu Peşti.

Salvamontistii argeseni avertizeaza ca intalnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri.

 

Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri. 

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor .

  •  nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;
  • anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină.
  • hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante;
  • nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool.
  • deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.