Transfagarasan, inclus de BBC pe lista celor mai periculoase drumuri din lume

Televiziunea britanica BBC a facut un clasament al drumurilor considerate a fi cele spectaculoase si mai riscante pentru soferi, dar care merita sa fie parcurse macar o data in viata gratie experientei oferite calatorului.

DN 7C, Transfagarasan a fost inclus pe lista celor mai periculoase drumuri din lume, jurnalistii de la BBC sublinand faptul ca a primit titlul de ”cel mai bun drum din lume” de la realizatorii ”Top Gear”.

In topul britanicilor este situat pe locul 3 in clasamentul celor mai periculoase drumuri din lume.

Pe primul loc de pe podium se situeaza un drumul national din Madagascar, care are 200 de kilometri si pe parcursul caruia se afla portiuni cu nisip, cu piatra, dar si poduri care stau sa cada. Pe locul doi se afla trecatoarea indiana Rohtang, care in traducere inseamna ”gramada de cadavre” si unde anual zeci de oameni mor in urma alunecarilor de teren. Drumul este situat la 4.000 de metri altitudine, in estul muntilor Himalaya.

Depre ruta montana din Romania, jurnalistii de la BBC precizeaza ca cei 90 de km de drum intortocheat, cunoscuti drept Transfagarasan, au primit titlul de „cel mai bun drum din lume“ din partea pretentioasei echipei de prezentatori a emisiunii „Top Gear“.

BBC mai spune depre Transfagarasan ca a fost „construit ca ruta militara in caz de invazie, in 1970, drumul leaga cei mai inalti munti din Carpatii de Sud, Moldoveanu si Negoiu, la o altitudine de 2.034 de metri“,. „Daca iti place sa schimbi vitezele la fiecare trei sau patru secunde, atunci o sa te distrezi de minune“, a descris experienta pe care o ofera sofatul pe Transfagarasan. Nu prea exista organe de control care sa vegheze la respectarea limitei de viteza de 40 de km/h, dar curbele in ac de par descurajeaza oricum astfel de tentative”

Sub ruta montana din Romania, pe urmatoarele locuri, se situeaza autostrada Eyre din Australia, periculoasa datorita aparitiilor inopinate ale mamiferelor mari pe traseu; autostrada Prithvi din Nepal, care ofera privelisti superbe, dar este situat la mii de metri altitudine, in Himalaya, si este foarte intortocheat, dar si autostrada Kolyma din Siberia, supranumita ”cel mai inghetat drum din lume”, la fundatia caruia se afla sute de mii de cadavre ale prizonierilor politici deportati in timpul lui Stalin.