Transportul de masa lemnoasa oprit de Agent Green era legal

Transportul de masa lemnoasa oprit de Agent Green era legal

Transportul oprit de activiştii Agent Green, vineri, pe Transfăgărăşan era legal, lemnul provenind de la o exploatare forestieră legală, şi nu din corpul de pădure virgină din zona Vidraru, anunţă Ministerul Apelor şi Pădurilor.

„Ministerul Apelor și Pădurilor încurajează toate organizațiile neguvernamentale să se implice în procesul de identificare a pădurilor virgine, dar recomandă ca acțiunea de identificare să fie una care să aibă în vedere strict criteriile prevăzute de legislația în vigoare”, se precizează în comunicat.

Ministerul Apelor și Pădurilor a fost informat oficial despre organizarea acestei acțiuni de protest în dimineața zilei de 10 martie 2016.

Imediat ce a primit informarea, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, i-a invitat pe reprezentanții ONG-urilor la o discuție săptămâna viitoare, la sediul Ministerului și a dispus Gărzii Forestiere Ploiești, Biroul Inspecție Silvică Argeș, să verifice de urgență cele semnalate de asociația Agent Green.

„Astfel, în jurul orei 11:00, la km 64 de pe DN 7C, reprezentanții ONG-urilor au oprit în trafic autocamionul cu nr. de înmatriculare AG 95 SRV. În urma verificărilor în Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase — SUMAL, s-a constatat că transportul era unul legal. În avizul de însoțire seria AP nr. 2393420/10.03.2017, emis de Ocolul Silvic Vidraru, era consemnată cantitatea de 17,82 mc lemn de foc din specia fag, la un număr de 26 de piese transportate. Aceeași informație se regăsește și în aplicația mobilă „Inspectorul Pădurii””, se precizeaza în comunicat.

În concluzie, Ministerul Apelor și Pădurilor înțelege că acțiunea din 10 martie a organizațiilor neguvernamentale nu a vizat, punctual, acel transport, acest protest având mai degrabă obiectivul de a aduce în atenția publicului subiectul legat de importanța protejării pădurilor virgine din România.

„Identificarea și punerea sub protecție a pădurilor virgine reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor, tocmai de aceea, Guvernul României a prevăzut bugetul necesar pentru a demara, în cursul acestui an, un studiu științific amplu care va identifica toate suprafețele de fond forestier care îndeplinesc criteriile de pădure virgină. Imediat ce acest studiu va fi finalizat, suprafețele identificate vor fi incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine, fiind astfel puse sub protecție specială”, se mai arată în comunicatul ministerului de resort.