Vipere semnalate pe Transfagarasan

Vipere semnalate pe Transfagarasan

Salvamont Arges atrage atentia ca odata cu venirea primavarerii in etajul de altitudine joasa din muntii Argesului, au iesit si viperele la imperechere, iar probabilitatea de a le intalni in aceasta perioada este foarte mare.

La intalnirea unui astfel de animal, nu trebuie sa ne speriem, deoarece vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muscaturi, se intampla atunci cand oamenii incerca sa le prinda, sau sa le ia in mana!

Purtand bocanci si pantalon lung, vom fi feriti de eventualitatea unei muscaturi (la fel si in cazul capuselor) daca animalul nu v-a simtit si nu s-a retras sub bolovani.

De obicei, vipera are o culoare maslinie, cu o dunga in zig-zag lata, neagra pe spate si cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriati nu apuca sa-l mai vada.
Vipera musca doar daca se simte amenintata! Nu alearga dupa oameni (dimpotriva, fuge!) si nu urca niciodata in copaci, de unde sa se napusteasca asupra oamenilor.

Este bine sa retineti foarte bine aspectul sarpelui care v-a muscat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie si pentru ca serul antiviperin sa nu fie administrat degeaba, pentru ca serul este un venin „imblanzit”, asa ca administrarea lui nu este deloc prietenoasa pentru organism.

In zona Transfagarasanului, este comuna Vipera Berus, adica vipera comuna, cu subspeciile sale. Vipera este singurul sarpe veninos din tara noastra. Asta nu inseamna ca muscatura este ireversibila, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotriva, muscatura poate sa fie „seaca”, fara venin, sau doar cu o cantitate mica de venin, din cauza ca animalul isi poate doza injectarea de venin. O parte dintre noi, cei de aici, am fost muscati de vipera si am supravietuit fara probleme si fara antivenin. Muscatura cauzeaza reactii alergice, astfel ca, alergicii si cardiacii muscati de vipera, sunt urgente!

In Arges, pot fi intalnite oriunde, din sudul judetului, pana pe varful Moldoveanu! In sud pot fi mai rare, pentru ca au mai multi pradatori naturali, intre care „ferocele” arici este cel mai eficient, acesta chiar preferand serpi pentru hranire.

Viperele nu trebuiesc omorate deoarece fac parte din ecosistem, iar in perioada aceasta se hranesc cu pui de soareci sau soparle, cu insecte etc.