Vremea se va incalzi pe Transfagarasan

In ultimele 24 de ore vremea a fost inchisa si s-a racit faţa de zilele precedente. Cerul a fost acoperit si pe arii extinse s-au semnalat precipitaţii ce au avut si caracter de aversa, la inceput mixte, apoi preponderent sub forma de ninsoare.

Local cantitiţile de precipitaţii au fost insemnate, local au depasindu-se 20 l/mp si izolat peste 30 l/mp. Vantul a suflat slab si moderat, cu intensificari temporare. Ieri in jurul orelor 15:00, stratul de zapada masura 117 cm la Balea-Lac.

Marti, vremea se va incalzi si va deveni in general frumoasa in cursul zilei. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare dupa-amiaza, cand izolat se pot semnala averse trecatoare de ploaie. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari trecatoare.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii se vor situa intre -8 la – 4 grade Celsius , iar cele maxime intre -1 la 5 grade Celsius.

La altitudini de sub 1800 de metrii, temperaturile minime se vor situa intre 4 la -2 grade Celsius, iar cele maxime : 5 la 9 grade Celsius.

De maine, vremea va fi continua sa se incalzeasca si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari temporare. Trecator, mai ales dupa-amiaza, se pot semnala averse de ploaie, insoţite si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari izolate.

Riscul de avalansa se mentine mare la altitudini de peste 2000 de metrii. Stratul de zapada la suprafata este destul de consistent de zapada proaspata, depus peste stratul vechi, puternic umezita pe toata grosimea sa, care spre sol este compact.

Acest strat nou acţioneaza ca o suprasarcina asupra stratului umed vechi, care poate aluneca cu usurinţa peste peliculele de apa existente deasupra stratului compact de la sol, ducand la declansarea spontana de avalanse de dimensiuni medii si uneori mari, care in unele cazuri pot antrena intreg stratul de zapada

Odata cu incalzirea vremii din zilele urmatoare stratul va incepe sa se topeasca treptat, apa rezultata patrunzand in strat, umezindu-l suplimentar, crescand astfel riscul de producere a avalanselor datorata topirii zapezii.

La acest moment temperatura la Balea Lac este de aproximativ – 3 grade Celsius, iar stratul de zapada este de 116 cm.