Zapada de peste un metru si temperaturi de 15 grade Celsius la Balea Lac

 In ultimele 48 de ore, vremea s-a incalzit si a fost in general frumoasa. Cerul a fost variabil, cu innorari trecatoare dupa-amiaza. Stratul de zapada a scazut cu pana la 22 cm in zona monitorizata din masivul Fagaras.

Vantul a suflat slab si moderat, cu intensificari temporare in data de 7 mai cu viteze de pana la 70 km/h in zona de creasta din masivul Fagaras.

In data de 6 mai, in masivul Fagaras au fost observate mai multe avalanse mici si mijlocii, de zapada proaspata umeda. Zona de declansare (spontana) a fost intre 2000 si 2250 m altitudine, de pe mai multe expozitii. In cursul zilei de 8 mai, in Muntii Bucegi au fost observate curgeri superficiale de zapada umeda, cu zona de declansare intre 2250 si 2500 m altitudine de pe versantul cu expozitie estica.

Azi, la orele 15:00, stratul de zapada masuara la Balea Lac 104 cm .

In continuare vremea va continua sa se incalzeasca. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-masa si seara, cand se vor semnala averse slabe de ploaie, insotite si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in timpul averselor. Izolat dimineata se va semnala ceata pe vai.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii se vor situa intre -3 la 1 grade grade Celsius , iar cele maxime intre -3 la 7grade Celsius.

La altitudini de sub 1800 de metrii, temperaturile minime se vor situa intre 1 la 4 grade Celsius, iar cele maxime 9 la 15 grade Celsius.

Pana duminica vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, temporar noros in cursul dupa-amiezei de 10 mai. Local in 10 mai si izolat in dupa-amiaza zilei de 11 mai se vor semnala averse de ploaie, insotite si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in cursul averselor.

Incepand de duminica seara, vremea va deveni instabila in a doua jumatate a intervalului. Cerul variabil noaptea, va deveni mai mult noros in cursul zilei de 12 mai, cand se vor semnala ploi mai ales cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului. Sunt conditii de grindina.

In masivul Fagaras, la suprafata se intalneste un strat de zapada umeda de circa 10 cm depus peste stratul vechi, compact, format din granule rotunde, cristale fete plane si cruste subtiri de gheata.

Pe pante suficient de inclinate stratul de zapada este putin stabilizat. Declansarea avalanselor este posibila chiar si la slabe supraincarcari. Datorita incalzirii vremii stratul de zapada se va topi treptat, apa rezultata va patrunde in strat, umezindu-l suplimentar. Sunt de asteptat declansari spontane de avalansa de topire de dimensiuni medii si uneori mari, care pot antrena intreg stratul de zapada.

La orele 21:00, temperatura la Balea Lac era de 7,8 grade Celsius.