Zapada de pe 1 metru la Balea Lac

Zapada de pe 1 metru la Balea Lac

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 110 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 4 (risc mare) la altitudini de peste 1800 metri si gradul 3 (risc insemnat) sub această altitudine.

In continuare, toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt și vor rămâne închise. 

În cursul zilei de ieri, până seara, a continuat să ningă, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 cm la staţiile meteorologice, iar vântul a prezentat intensificări susţinute, cu viteze care au depăşit la rafală 100 km/h pe creste, viscolind zăpada şi formând depozite însemnate în zonele adăpostite.

In cursul zilei de azi, vremea s-a încălzit, vântul a bătut din sector sudic şi grosimea stratului de zăpadă a scăzut cu până la 14 cm la Bâlea-Lac.

S-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură în zona înaltă. Sunt formate depozite mari de zăpadă în zonele adăpostite.

In continuare, vremea va fi caldă pentru această perioadă şi în general frumoasă, iar cerul variabil. Temperaturile diurne vor fi pozitive în întreaga zonă montană. Vântul va sufla slab şi moderat, din sector sud-vestic, cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor mai depăşi 70 km/h, spulberând zăpada pe creste.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeana, este să nu incerce să urce pe traseele inchise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT.

Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinand cont ca la ora 17 este deja intuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvata, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.