Zapada de peste 2 metri la Balea Lac

Zapada de peste 2 metri la Balea Lac

Recordul a fost atins in acesta saptamana, cand grosimea stratului de zăpadă în zona Bâlea Lac, a atins  miercuri valori de peste 2 metrii. Astfel, conform măsurătorilor realizate de meteorologi stratul de zapada masura 209 centimetrii.

Grosimea stratului de zăpadă în zona Bâlea Lac, Munții Făgăraș masurata in aceasta dimineata este de 196 de centimetrii, iar temperatura aporximativ – 6 grade Celsius.

Riscul unei avalanse se mentine ridicat, astfel:

  • la altitudini mai mari de 1800 m, în partea superioară se întâlnește un strat de zăpadă instabilă, căzută în ultimele zile. Pe versanții cu expunere sudică și estică, regăsim structuri de plăci de vânt recente, dar în profunzime și din ultimele săptămăni, precum și cruste de gheață. Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.
  • la altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este relativ consolidat, însă stratul de la suprafață, ce depășește pe alocuri 30 cm, este mai instabil, neavând o coeziune bună cu stratul vechi. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.