Zapada de peste 80 de centimetrii, risc de avalansa si turisti blocati pe Transfagarasan

Stratul de zapada la Balea Lac si la peste 2.000 de metri altitudine, in Munţii Fagaraş, a urcat la 80 de centimetri, conform meteorologilor din judetul Sibiu.

Salvamontiştii sibieni recomanda turiştilor sa mearga la munte doar echipaţi corespunzator de iarna şi sa nu incerce traseele inalte, situate la peste 1.500 de metri altitudine.

De aasemenea, exista pericolul de declansarea a unor avalanşelor medii şi mari. Acestea se pot produce spontan sau in condiţiile unor slabe supraincarcari, chiar şi pe pantele cu inclinare mica.

Ramane inchis din cauza vremii in judeţul Sibiu, DN 7C – Transfagarasan, accesul intre Balea Cascada si Balea Lac se poate face doar cu telecabina, in conditiile inca care viteza vantului permite.

In zilele de 8 si 9 decembrie, telecabina de la Balea nu a funcţionat din cauza viscolului.

Si in judetul Arges, pe DN 7 C – Transfagarasan, la kilometrul 66, pe raza comuniei Arfeu, drumul a fost blocat pe 9 decembrie, datorita caderilor masive de zapada si a arborilor cazuti pe carosabil.

Cei de la Districtul de Drumuri Arefu, au reusit sa degajeze drumul in jurul orelor 19:30, pe ambele sensuri ale drumului, premitand celor aproximativ 80 de turisti cazati la unitatile de cazare din zona sa isi continue deplasarea spre Curtea de Arges.