66 de ani de la darea in folosinta a hidrocentralei Vidraru

Ieri s-au implinit 66 de ani de la punerea in functiune a centralei hidroelectrice Vidraru. Centrala hidroelectrica este cea mai importanta pentru Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges.

Centrala subterna, este amplasata la 104 metrii sub nivelul albiei raului Arges si este dotata cu 4 turbine Francis verticale de cate 55 MW. Uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW. Din cadrul centralei face parte si barajul Vidraru, unul dintre obiectivele cele mai spectaculoase de pe Transfagarasan. Acesta a fost la a momentul lansarii, al 5-lea baraj din beton in arc dublu din Europa si al 9-lea în lume.

Proiectantul barajului a fost Ionel Radu Prișcu, de numele lui acestuia se leagã toate marile construcții hidrotehnice care au dat României independența energeticã. Acesta a lucrat la Bicaz, Vidraru, Siriu, dar a proiectat și coordonat construirea unor mari baraje și în Iran sau Liban.

Constructia barajului a inceput in anul 1960, terminandu-se 5 ani si jumatate mai tarziu. Apele raului Arges au fost oprite pe 15 martie 1966. Barajul a fost umplut la capacitate utila in luna decembrie, moment cand a fost pusa in functiune hidrocentrala Vidaru.

Suprafata toatala a lacului de acumulare este de 893 ha, cu o lungime maxima de 10,3 km si o latime de 2,2 km. Adancimea maxima este de 155 m, langa barajul propriu-zis care are o inaltime de 166 metrii.

Pentru construirea barajului, a fost sapat 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran si de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.