Risc ridicat de avalansa in Muntii Fagaras

Centrul Regional de Prognoză Meteo Transilvania-Sud, la gradul 4 generalizat, indiferent de altitudine prin Serviciul Regional de Prognoză a vremii Sibiu a emis un Buletin Nivometeorologic, valabil pentru versantul nordic al masivului Fagaras.

Buletin Nivometeorologic, a fost emis pentru intervalul 10 decembrie 2012 orele 20.00 la 12 decembrie 2012 orele 20.00.

Potrivit acestuia, riscul de avalansa in zona se mentine ridicat, la nivelul RISC MARE (4) , iar zapada la Balea Lac avea un strat de 84 de centimetrii.

In acest interval, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în zonele înalte. Cerul va fi variabil în cursul nopţii de 10/11 decembrie, apoi va fi mai mult noros şi va ninge în întreaga zonă montană. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare mai ales în zonele înalte, unde se va depune chiciură. Temperaturile se vor situa intre -6 grade Celsius si -18 grade Celsius.

Cantităţile de zăpadă căzute în ultimele două zile sunt însemnate, în zonele adăpostite fiind depozite ce pot depăşi 1,5-2 m.

Stratul de zăpadă este instabil aproape în întregime, fiind alcătuit în partea superioară din 30 până la 75 cm (mai mult în zonele de depozit) de zăpadă proaspătă, uşoară, de tip pulver, depuse peste stratul mai vechi alcătuit din cristale fine.

În următoarele 48 de ore se mai pot depune în medie 20-30 cm de zăpadă proaspătă, iar temperaturile exterm de scăzute vor încetini procesul de transformare a cristalelor de zăpadă, menţinând astfel zăpada de tip pulver. Declanşarea avalanşelor medii şi chiar mari se pot produce spontan pe numeroase pante suficient de înclinate.

Pe scala europeana de risc de avalansa, nivelul RISC MARE (4) este prezentat astfel : In cazul nivelului RISC MARE (4) de avalansa, stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea avalaselor este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.