Avalansa pe Transfagarasan

Avalansa pe Transfagarasan

In urma cu cateva o ore in masivul Fagaras in zona refugiul Salvamont Arges si intrarea in tunel s-a produs o avalanse.
Doua persoane dintr-un grup de aproximativ 15 persoane au fost surprinse de alunecarea de zapada si au suferit afectiuni medicale.

Salvamontistii din Sibiu si Arges au intervenit impreuna cu un elicopter SMURD pentru extragerea persoanelor accidentate.

Salvamontistii au pregatita si targile de transport pe zapada in situatia in care recuperarea si evacuarea celor doi nu se poate face cu elicopterul.

Temperaturile foarte ridicate de ieri si astazi favorizeaza producerea avalanselor in majoritatea masivelor din tara.

Zapada la Balea Lac masura 128 de cm in aceasta dimineata, riscul de avalansa la altitudini de peste 1800 fiind risc insemnat.

Astfel, insolaţia şi temperaturile ridicate vor determina umezirea suplimentară a stratului la suprafaţă, asfel vor for fi condiţii ca în mod spontan să se producă curgeri de suprafaţă şi avalanşe de topire. Stratul de zăpadă relativ recentă, de la suprafaţă măsoară cca. 10 cm şi este instabil fiind depus peste formaţiuni de placă şi cruste de gheaţă. În interior, stratul este format preponderent din cristale fine şi faţetate, cu rezistenţă relativ scăzută, intercalate cu cruste de gheaţă. În partea inferioară a stratului, cristalele sunt faţetate şi tip cupă, alături de alte cruste vechi de gheaţă. Chiar şi în condiţii de supraîncărcări slabe, cu turişti sau schiori, structura de tip placă din partea superioară se poate rupe, putând genera astfel avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari pe pantele înclinate.