14 cetateni britanici vor sărbători, pentru prima dată, duminică, Ziua Sfântului Patrick – Ziua naţională a Irlandei – în tara noastra, cu bere de culoare verde, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraş, la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), singurul de acest fel din România.
Mirela Frâncu, reprezentanta Ice Hotel a declarat : „Aceşti turişti vin pentru prima dată la noi în ţară şi au ales Hotelul de Gheaţă special ca să sărbătorească ziua Sfântului Patrick. Tradiţia cere să se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce înseamnă practic o bere obişnuită cu sirop de mentă. Sfântul Patrick va fi sărbătorit la noi în hotel şi de turişti români, care deja şi-au făcut rezervare. Mai avem libere o jumătate din camerele de la Hotelul de Gheaţă, pentru duminică”.
Cei care vor sărbători Ziua naţională a Irlandei, la Bâlea Lac vor trebui sa plateaca aproximativ 50 de euro, de persoană, pentru o zi de distracţie în Hotelul de Gheaţă. In acest tarif sunt incluse cazarea şi meniul standard, dar şi drumul cu telecabina.
Meniul standard şi o noapte de cazare la Hotelul de Gheaţă, pentru două persoane, costă 349 de lei, la care se adaugă 100 de lei drumul cu telecabina, dus-întors.
O masa cu meniul standard servita la restaurantul de gheata din hotel costa 250 de lei de persoană, si include, printre altele, tartar de somon şi cremă de icre, supă cremă de morcovi, muşchiuleţ de porc învelit în şuncă Parma cu sos de ciuperci pădureţe şi rozmarin, varză de Bruxelles şi roşii. Pentru a servi si bauturi alcoolice, in speta vin si anume Ice Wein din Cramele Lion Gri, cu o vechime de doi ani, turistii vor trebui să plătească 180 de lei pentru 0,75 de ml.
Stratul de zapada la Balea Lac este de aproximativ doi metrii, temperaturile se vor situa intre – 7 si 1 grad Celsius , iar riscul de producere al avalanselor este moderat.
Un bilet cu telecabina care urca la Bâlea Lac cu telecabina costa de 50 de lei de persoană. Aceasta funcţionează zilnic, între orele 9,00 şi 17,00 şi este pornită dacă există minimum zece persoane.
Turiştii pot ajunge la Bâlea Lac, in aceasta perioada a anului, de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfăgărăşanul, dar până la Bâlea Cascadă.
De aici, Transfăgărăşanul este închis circulaţiei, iar accesul până la Bâlea Lac, pe o distanţă de 3.700 de metri, se face doar cu telecabina, numai dacă sunt favorabile condiţiile meteo.