Stratul de zapada este de 197 cm la Balea Lac, iar temperaturile sunt in crestere

Ieri la orele 14.00 stratul de zapada masura 197 cm la Balea Lac. Stratul de zapada a crescut cu pâna la 4 cm sub 1800 m si cu pâna la 13 cm la peste 2000 m.

În ultimele 24 de ore vremea a fost relativ calda pentru aceasta perioada. Cerul a fost mai mult norossi pe arii extinse s-au semnalat precipitatii mixte, predominant sub forma de ninsoare la peste 1500 de metri.

Vântul a suflat slab la moderat. Izolat, în zonele de creasta, s-a semnalat ceata. Vremea va fi calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi temporar noros si local îndeosebi în cursul zilei se vor semnala precipitatii mixte, ninsori la peste 1800 metri. Vântul va sufla slab simmoderat.

Temperaturile la peste 1800 de metrii altitudine se vor situa intre – 7 si 1 grad Celsius, iar sub aceasta altitudine se vor situa intre – 4 si 7 grade Celsius.

Riscul de avalansa se mentine moderat. Astfel, la altitudini de peste 1800 metri in urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, la suprafata stratului se regasesc cca. 10 – 15 cm de zapadaproaspata, depusa peste crustele de gheata preexistente pe majoritatea versantilor. În profunzime stratul este de umezit, îndeosebi pe versantii cu orientare sudica si în compozitia lui se întâlnesc cristale fine si fatetate, separate de cruste de gheata, iar spre sol cristale tip cupa. Stratul nou depus, poate aluneca cu usurinta peste stratul umezit si înghetat aflat dedesubt, putându-se declansa avalanse pe numeroase pante suficient de înclinate.

La altitudini mai mici de 1800 metri, la suprafata este prezent un strat subtire de zapada proaspata (cca. 5 cm), umezita din cauza temperaturilor diurne poztive si a precipitatiilor care temporar au fost si sub forma de lapovita sau ploaie. În profunzime stratul este de asemenea umezit, iar în compozitia acestuia predomina granulele rotunde de topire, asociate cu cristale fatetate si uneori cruste de gheata între 1500 si 1800 metri. Pe pantele suficient de înclinate pot aparea avalanse de topire, de suprafata.