CABANA PODRAGU (2136 m) – CURMATURA DINTRE LACURI (2270 m) – PORTITA ARPASULUI (2175 m)

Marcaj bandă albastră. Durata. 3 ore 30 min. larna traseul este accesibil doar alpiniştilor. De la Cabana Podragu urcăm o scurtă porţiune spre sud-sud-vest după poteca marcată cu triunghi rosu si bandă albastră.

Urcăm apoi spre vest pe poteca marcată cu bandă albastră şi după cca 20 min. ajungem în Curmătura dintre Lacuri (2270 m) din Muchia Podragului.

De aici coborâm spre vest în Căldarea Podrăgel pe care o traversăm prin sudul treptei stâncoase care ascunde spre nord Lacul Podrăgel (1980m). în partea vestică a căldării continuăm în urcuş moderat spre nord- vest pe versantul estic al Muchiei Vârtopului (Piscului Podrăgel), apoi spre vest pe o pantă pronunţată atingem Strunga Podrăgelului (2153m). Coborâm spre sud-vest în Căldarea Vârtopului pe care o traversăm spre vest descriind o buclă spre stânga (sud).

Mai departe urcăm spre vest, străbalem Căldăruşa Frunţii şi ajungem într-o mică sa, pe muchia care mărgineşte căldăruşa spre vest. De aici ne lăsăm uşor spre stânga, pe sub coasta nordică a Arpaşului Mic, în Căldarea Pietroasă, sub creasta zimţată a Portiţei Arpaşului. Parcurgem spre nord-vestic scurtă porţiune, apoi urcăm în partea vestică a Portiţei, în Fereastra Mică (2175m) unde întâlnim traseul crestei principale marcat cu bandă roşie (traseul 58). în imediata apropiere, spre nord-vest zărim o gaură pe care natura a străpuns-o înlr-o zonă calcaroasă a crestei.