CABANA VALEA SAMBETEI (1401 m) – CURMATURA RACORELELOR (2298 m)

Marcaj: triunghi roşu până la confluenţa pâraielor care formează Râul Sâmbăta; punct albastru în continuare. Durata: 3 ore. Durata in sens invers: 2 ore – 2 ore 30 min. Traseul este interzis iarna.

De la Cabana Valea Sâmbetei urmăm spre sud poteca marcată cu triunghi roşu cca 20 min. Ajungem la ramificaţia de poteci, în punctul de formare al Râului Sâmbăta din cele două pâraie care curg dinspre sud-est şi sud-vest. De aici continuăm spre dreapta (sud-vest), după marcajul punct albastru şi-n scurt timp întâlnim curgând dinspre vest Pârâul Fierăstrăul. Urcăm o scurtă portiune pe partea sudică a acestuia, apoi uşor spre stânga (sud-vest). Mai sus urmăm poteca în efort susţinut pe un vâlcel pietros, după care facem o traversare ascendentă tot spre stânga peste albia stâncoasă a unui pârâiaş. Atingem pintenul terminal al unei coame înierbate, prelungire spre est a Muchiei Dracului care separă Căldarea Răcorelelor din Sus de Căldarea Răcorelelor din Jos.

Continuăm în urcuş pe această coamă, însoţiţi fiind spre sud de ulucul Pârâului Răcorelelor; apoi poteca face câteva serpentine şi ne scoate în partea nord-estică a Căldării Răcorelelor din Sus. Traversăm spre dreapta (nord) partea de jos a Muchiei Dracului, printr-un horn scurt prevăzut cu un cablu. La mică distanţă, mai sus, se ramifică spre nord poteca marcată cu punct rosu care traversează versantul estic al Muchiei Drăguşului (traseul 16).

Pătrundem în Căldarea Răcorelelor din Jos, trecem pe lângă un lăcuţ (Topila Baronesei, 2200m) de la care continuând spre vest în urcuş moderat, ajungem în Curmătura Răcorelelor (2298m).